هم‌نشینی اهالی جزیره قشم با دریا و حضور مسافرانی از فرهنگ‌های متفاوت در این جزیره باعث شده تا قشم از فرهنگ غذایی متنوع و جذابی برخوردار باشد.

تعدد غذاهای لذیذ دریایی در کنار سایر غذاهای اصیل ایرانی، عربی، هندی و... قشم را به مقصدی محبوب برای تجربه طعم‌های منحصربه‌فرد و متفاوت تبدیل کرده است.

شما می‌توانید در سفر به این جزیره، لذیذترین غذاها را در رستوران های سنتی قشم بچشید و حسابی لذت ببرید.

البته بسیاری از گردشگران تصور می‌کنند در طول سفر به قشم چاره‌ای جز امتحان کردن غذاهای دریایی ندارند! اگر شما هم جزو کسانی هستید که علاقه زیادی به غذاهای دریایی ندارید یا دچار حساسیت غذایی هستید، در سفر به این جزیره هیچ مشکلی برای صرف غذا نخواهید داشت.

بخشی از غذاهای سنتی و محلی قشم بدون نیاز به استفاده از آبزیان و تنها با مرغ یا گوشت گوسفند، بز و گوساله تهیه می‌شود. شما حتی می‌توانید از خوردن انواع غذاهای لذیذ گیاهی هم در طول اقامت در قشم لذت ببرید.

با این مقدمه به بخش معرفی غذاهای سنتی و محلی قشم رسیدیم. اگر می‌خواهید بدانید در هنگام مراجعه به رستوران‌های سنتی قشم، شانس امتحان کردن چه غذاهایی را خواهید داشت، حتماً ادامه مطلب را بخوانید.

ماهی کبابی یا ماهی برشته

ماهی-کبابی-یا-ماهی-برشته.gif یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی قشم که حتماً باید در سفر به این جزیره امتحان کنید، ماهی کبابی است. برای تهیه این غذا معمولاً از ماهی‌های خاص خلیج‌فارس مثل سنگسر و سرخو که گوشت باکیفیت و لذیذی دارند استفاده می‌کنند.

برای پخت این غذا، ابتدا ماهی را تمیز می‌کنند و بعد از خالی کردن شکم ماهی، داخل آن را با ترکیبی از سبزیجات معطر، پیاز و انواع فلفل پر کرده و ماهی را روی آتش می‌پزند. البته برای پخت این غذا را می‌توان از فر هم استفاده کرد.

به‌طورکلی طبخ ماهی‌های خلیج‌فارس به هر شکلی، منجر به تهیه یک غذای لذیذ و مفید می‌شود؛ اما ماهی کبابی قشم در میان انواع روش‌های پخت ماهی، طرفداران زیادی دارد. شما می‌توانید ماهی کبابی خود را در کنار سبزی‌های پخته شده یا به همراه نان و برنج میل کنید و از طعم دلنشین آن حسابی لذت ببرید.

هواری ماهی یا میگو

هواری-ماهی-یا-میگو.gif مگر می‌شود سفر به قشم را بدون امتحان کردن طعم هواری لذیذ آن به پایان رساند؟! هواری یکی از جذاب‌ترین غذاهای محلی قشم است که با ماهی یا میگو تهیه می‌شود.

در جنوب به ترکیب گشنیز و شنبلیله سبزی ماهی می‌گویند. اهالی قشم به این ترکیب کمی شوید هم اضافه می‌کنند که باعث خوش‌عطرتر شدن غذاهای دریایی می‌شود. این ترکیب جادویی، ماده اصلی هوای لذیذ جزیره قشم است.

برای تهیه این غذا ابتدا ماهی تکه شده یا میگوهای پاک شده را به همراه پیاز، سیر و سبزی ماهی تفت می‌دهند و بعد از افزودن ادویه‌های مخصوص و کمی آب، برنج خیس شده را به مواد اضافه می‌کنند. سپس اجازه می‌دهند تا برنج به آرامی همراه بقیه مواد دم بکشد.

فلفل قرمز مهم‌ترین ادویه هواری است و هرچه طعم این غذا تندتر باشد، اهالی جزیره از خوردن آن لذت بیش‌تری می‌برند. ضمناً این غذا معمولاً همراه با ترشی‌های محلی جنوبی مثل ترشی انبه سرو می‌شود که طعم لذیذ آن را چندبرابر می‌کند.

پودینی کوسه

پودینی-کوسه.gif بیش‌تر گردشگران از دیدن نام این غذا در منوی رستوران‌های محلی قشم تعجب‌ می‌کنند؛ اما به شما توصیه می‌کنیم که در سفارش این غذا تردید نکنید!

پودینی کوسه غذایی بسیار مقوی است که از ترکیب گوشت پخته کوسه، پیاز، سبزی‌های معطر و انواع ادویه‌های جنوبی تهیه شده و معمولا به همراه نان سرو می‌شود.

برای تهیه این غذا ابتدا گوشت تکه تکه شده کوسه را در آب نمک می‌پزند؛ تاحدی‌که استخوان‌های ماهی به راحتی از گوشت آن جدا شود. سپس گوشت جدا شده را با دست فشار می‌دهند تا آب اضافی آن خارج شود.

حالا وقت اضافه کردن این گوشت لذیذ به ترکیب پیاز، سبزی ماهی، شوید و رب گوجه فرنگی است. برای افزایش عطر و طعم پودینی کوسه به این ترکیب، فلفل، زردچوبه و پودر لیمو عمانی هم اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند تا مواد کاملاً با گوشت کوسه ترکیب شود و طعم بگیرد.

اگر مصرف ماهی را به دلیل داشتن تیغ‌های زیاد دوست ندارید، پودینی کوسه بهترین انتخاب برای شما است؛ چون تیغ‌های آن در هنگام پخت اولیه کاملاً جدا شده و می‌توانید غذایتان را با خیال راحت میل کنید.

قلیه ماهی

قلیه-ماهی.gif ایرانی‌ها قلیه ماهی جنوب را به خوبی می‌شناسند. قلیه معروف‌ترین غذای محلی قشم است که در بیش‌تر استان‌ها جنوب ایران با ترکیبی تقریباً مشابه پخته می‌شود. بهترین ماهی برای تهیه قلیه در قشم، ماهی میش، هامور و شیر است.

قلیه خورشتی تقریباً آب‌دار است که از ترکیب فیله ماهی پاک شده به همراه سیر و پیاز و سبزی ماهی تهیه می‌شود. البته راز خوشمزگی این غذا در چاشنی محبوب آن یعنی تمر هندی نهفته است.

برای تهیه آن ابتدا پیاز و سیر خرد شده را تفت داده و به مقدار کافی سبزی ماهی به آن اضافه می‌کنند تا با سایر مواد سرخ شود. سپس تکه‌های ماهی را همراه مواد تفت می‌دهند تا گوشت ماهی کمی خودش را بگیرد.

بعد از سرخ شدن ماهی همراه با سایر مواد، سس تهیه شده از تمرهندی (تمرهندی خیس‌خورده) را به آن اضافه می‌کنند. پس از این که غذا تا حدی غلیظ شد، زمان سرو آن فرا رسیده است و می‌توانید از چشیدن طعم قلیه اصیل جزیره قشم لذت ببرید.

در برخی از دستورهای آشپزی، فیله ماهی را جداگانه سرخ کرده و پیش از سرو یا در چند دقیقه پایانی به مواد قلیه اضافه می‌کنند. البته این موضوع تأثیری در عطروطعم غذا ندارد. قلیه ماهی قشم به هر شکلی که پخته شود، بسیار لذیذ است و طعم دلنشین آن برای همیشه در خاطرتان ثبت خواهد شد.

جنوبی‌ها قلیه را تندوتیز می‌پسندند؛ پس اگر تحمل غذاهای خیلی تند را ندارید، حتماً پیش از سفارش قلیه‌ماهی در رستوران‌های سنتی قشم درباره میزان تندی غذا از پرسنل سؤال کنید.

قلیه میگو

قلیه-میگو.gif حالا که بحث قلیه داغ است، بهتر است با نوع دیگری از این غذا یعنی قلیه‌میگو هم آشنا شوید. تهیه قلیه‌میگو در قشم شباهت زیادی به قلیه‌ماهی دارد و به نظر می‌رسد فقط در ترتیب اضافه کردن مواد به خورشت با هم تفاوت داشته باشند.

با توجه به این که بافت میگو نسبت به ماهی کمی سفت‌تر است، می‌توانید پخت این غذا را با تفت دادن میگوهای پاک شده آغاز کنید. برای تهیه قلیه‌میگو ابتدا پوست میگوها را جدا کرده و پس از رگ‌گیری و شستن میگوها، باید آن‌ها را در قابلمه حاوی کمی روغن تفت دهید.

سپس پیاز خرد شده و بعد از آن سیر له شده را به همراه ادویه‌ها به ترکیب اضافه می‌کنند. پس از این که پیاز نرم شد، وقت اضافه‌کردن سبزی ماهی معروف جنوب است. با جمع شدن آب سبزی و تغییر رنگ آن، می‌توانید سس تمرهندی را که از قبل آماده کرده‌اید به مواد اضافه کنید و اجازه دهید قلیه‌میگو به آرامی جا بیفتد.

برنج دیشو

برنج-دیشو.gif اگر قصد دارید بدون خستگی به گشت‌وگذار در جزیره قشم و دیدنی‌های آن بپردازید، نیاز به صرف یک غذای عالی و مقوی دارید.

برنج دیشو همان غذایی است که در عین سادگی، انرژی مورد نیاز شما را برای پیاده‌روی در سواحل زیبا، انجام تفریحات دریایی هیجان‌انگیز و... تأمین می‌کند و نوعی دوپینگ به حساب می‌آید! چرا؟

چون این غذا از ترکیب شیره خرما و برنج تهیه می‌شود. در واقع شیره خرمای رقیق شده را حرارت می‌دهند و برنج را به آن اضافه می‌کنند تا دم بکشد. این پلوی لذیذ معمولاً با ماهی کبابی یا سرخ شده (اغلب ماهی تلال برشته شده) سرو می‌شود و طعم بی‌نظیری از غذاهای محلی و سنتی قشم را به شما ارائه می‌دهد.

کاتوغ

کاتوغ.gif ماهی شور از پرکاربردترین مواد اولیه در طبخ غذاهای جنوبی است. اهالی جزیره قشم با استفاده از ماهی شور، نوعی خورشت لذیذ می‌پزند که عطر و طعمی بی‌نظیر دارد. برای تهیه کاتوغ، ابتدا باید شوری زیاد ماهی گرفته شود.

این کار را می‌توان با چند دقیقه جوشاندن ماهی شور در آب خالی انجام داد. حالا ماهی شور تکه شده را همراه با پیاز و ادویه‌های مخصوص جنوبی می‌پزند و بعد از اضافه‌ کردن تمرهندی به عنوان چاشنی، با برنج سرو می‌کنند.

برخلاف تصوری که بیش‌تر افراد از ماهی شور دارند، اگر این غذا به خوبی تهیه شود طعم بسیار خوبی خواهد داشت. شما می‌توانید کاتوغ اصیل جزیره قشم را در رستوران‌های محلی آن بچشید و از طعم تندوتیز آن حسابی لذت ببرید.

زیبون

زیبون.gif در میان غذاهای اصیل و لذیذ جزیره قشم، زیبون جایگاه ویژه‌ای دارد. به همین دلیل این غذا در مراسم مهم مردم جزیره و جشن‌های آن‌ها سرو می‌شود. زیبون در واقع نوعی ته‌چین ماهی است.

به این صورت که ماهی سرخ شده را در لابه‌لای برنج مخلوط شده با پیاز، سیب‌زمینی سرخ شده و سبزیجات معطر می‌چینند و پس از دم کشیدن برنج، آن را سرو می‌کنند.

آشپزهای اصیل قشم برای ته دیگ زیبون از نان سنتی توموشی استفاده می‌کنند. اما این روزها به جای نان، از سیب‌زمینی حلقه حلقه شده هم استفاده می‌شود.

البته روش دیگری هم برای تهیه این غذا وجود دارد که در آن، ماهی به عنوان ته دیگ در کف قابلمه قرار می‌گیرد و سپس روی آن را با برنج می‌پوشانند. زیبون اصیل قشم بسیار لذیذ و خوش‌آب‌ورنگ است و معمولاً همراه با ترشی‌های محبوب جنوبی سرو می‌شود.

کباب‌های سنتی قشم

کباب‌های-سنتی-قشم.gif اگر دوست دارید در سفر به قشم، غذاهای غیردریایی لذیذ را هم امتحان کنید، کباب‌های سنتی قشم بهترین انتخاب برای شما خواهد بود. در رستوران‌های محلی قشم انواع مختلف کباب تهیه شده از گوشت بز، بزغاله و شتر سرو می‌شود که احتمالاً در کم‌تر جایی می‌توانید مشابه آن را امتحان کنید.

این کباب‌های خوش‌عطر و بو از گوشت تازه مزه‌دار شده با ادویه‌های محلی تهیه شده و معمولاً همراه با سبزی‌های تازه و نان محلی سرو می‌شود.

کباب بز در مقایسه با سایر کباب‌ها در قشم پرطرفدارتر است و بیش‌تر در دسترس گردشگران قرار دارد. با توجه به این که پرورش بز در روستاهای قشم هنوز هم رواج دارد، گوشت مصرف شده در رستوران‌های سنتی قشم بسیار تازه بوده و به همین دلیل، طعم این کباب بسیار لذیذ و دلنشین است.

کلمبا

كلمبا.gif اگر هوس چشیدن طعم یک غذای لذیذ با بافتی نرم و جذاب دارید، حتماً کلمبا را امتحان کنید. کلمبا یک غذای مقوی و جذاب است که از ترکیب گندم، گشنیز و شوید خرد شده به همراه گوشت ماهی و روغن حیوانی پخته تهیه می‌شود.

برای تهیه کلمبا ابتدا گندم را در آب می‌جوشانند تا مایعی نرم و غلیظ به دست آید. در همین حین، تکه‌های ماهی را هم در آب نمک حاوی زردچوبه می‌پزند تا بتوان گوشت ماهی را از استخوان‌ها جدا کرد. سپس گوشت خرد شده ماهی را به مایه حاوی گندم اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند تا غذا جا بیفتد.

سپس به ترکیب آماده شده، روغن حیوانی اضافه می‌کنند تا آماده سرو شود. کلمبای اصیل جزیره قشم بافتی غلیظ شبیه حلیم سنتی ایرانی دارد و اغلب در کنار نان‌های محلی قشم سرو می‌شود.

موفلک

موفلك.gif یکی از متفاوت‌ترین غذاهای سنتی و محلی قشم که طرفداران زیادی هم دارد، موفلک است. برای تهیه آن، ابتدا دانه‌های جو یا گندم را به آرامی بر روی حرارت تفت می‌دهند تا رنگ آن کمی تیره شود. پس از این مرحله، گندم را در آب ریخته و کمی زمان می‌دهند تا خیس بخورد.

تا گندم آرام آرام آماده شود، ماهی‌های تکه شده را در مخلوطی از آب، نمک و زردچوبه ریخته و اجازه می‌دهند تا حدی بپزد که گوشت ماهی به راحتی از استخوان‌ها جدا شود.

سپس گوشت جدا شده ماهی را به همراه پیاز سرخ کرده و مخلوط به دست آمده را به قابلمه حاوی آب ماهی برمی‌گردانند. حالا وقت اضافه کردن گندم خیس خورده است. پس از این که گندم به همراه سایر مواد به خوبی دم کشید، می‌توانید آن را سرو کنید.

خوراک عنکاس

خوراك-عنكاس.gif عنکاس یا ماهی مرکب یکی از آبزیان خلیج‌فارس است که گوشتی لذیذ و مقوی دارد. از گوشت ماهی مرکب در قشم غذاهای مختلفی تهیه می‌کنند که خوراک عنکاس از معروف‌ترین آن‌هاست.

برای تهیه این غذا ابتدا ماهی مرکب را به صورت نگینی یا مربع‌های کوچک خرد می‌کنند و به همراه آب و خرما می‌پزند. کسانی که غذاهای شیرین دوست ندارند، می‌توانند عنکاس را بدون خرما بپزند.

در این حین، سیب‌زمینی‌ها را به صورت نگینی خرد کرده و پس از سرخ کردن، کنار می‌گذارند. سپس پیاز را به همراه کمی روغن سرخ کرده و پس از اضافه کردن ماهی مرکب پخته و آبکش شده، ادویه‌ها، رب و نمک را به غذا اضافه می‌کنند. در این مرحله سیب زمینی‌ها را هم به غذا افزوده و کمی زمان می‌دهند تا طعم مواد با هم ترکیب شده و آماده سرو شود. گاهی به این ترکیب، مقداری برنج خیس خورده اضافه کرده و با کمی آب می‌پزند.

این پلوی مخلوط همان عنکاس پلو است که عطر و طعمی بسیار دلنشین دارد. سرآشپزهای جزیره گاهی به این ترکیب، مواد دیگری هم اضافه می‌کنند تا طعم لذیذتر و خواص بیش‌تری به غذا ببخشند.

هواری چکو میگ (پلو بچه میگو)

هواری-چکو-میگ-(پلو-بچه-میگو).gif یکی از آبزیانی که در بازار ماهی قشم پیدا می‌شود، بچه میگو یا به قول اهالی قشم، چکو میگ است که معمولاً به صورت خشک شده در آشپزی کاربرد دارد.

ساکنان جزیره با این ماده یک غذای لذیذ به نام هواری چکو میگ تهیه می‌کنند. برای تهیه این غذای لذیذ، ابتدا میگوهای ریز را در آب خیسانده و بعد از جدا کردن پوست میگوها، آن‌ها را همراه پیاز سرخ می‌کنند.

پس از آن کمی آب، ادویه و عدس پخته را به ترکیب افزوده و زمان می‌دهند تا برای چند دقیقه بجوشد. سپس برنج خیس خورده را به این مواد اضافه کرده و اجازه می‌دهند تا به خوبی دم بکشد. حالا هواری چکو میگ برای سرو آماده است. این غذا معمولاً در کنار ترشی‌های لذیذ جنوبی مثل ترشی انیه سرو می‌شود و بسیار محبوب است.

میگو کبابی

ميگو-كبابي.gif اگر قصد دارید در سفر به قشم برای اولین بار طعم میگو را بچشید، به شما پیشنهاد می‌کنیم حتماً میگو کبابی را امتحان کنید. تهیه میگو کبابی ساده‌ترین و سریع‌ترین راه برای پخت یک غذای سالم و لذیذ است.

برای این کار، پس از پاک کردن، رگ زدن و شستن میگوهای درشت، آن‌ها را به انواع ادویه‌های معطر، نمک و روغن زیتون آغشته کرده و بر روی شعله زغال یا باربیکیو کباب می‌کنند.

باتوجه‌به بافت نرم گوشت میگو، این غذا سریع آماده می‌شود و تنها به دو سه دقیقه زمان برای پخت نیاز دارد. شما می‌توانید کباب میگو را با برنج‌ ساده یا سبزی‌پلو، نان یا سبزیجات پخته میل کنید و از طعم لذیذ و متفاوت آن حسابی لذت ببرید.

مهیاوه یا ماهی آبه

مهیاوه-یا-ماهی-آبه.gif از لذیذترین سس‌های محلی قشم که قطعاً نام آن را در طول سفرتان زیاد می‌شنوید، مهیاوه است. مهیاوه در واقع از ترکیب پودر ماهی ساردین با ادویه‌های خوش‌بو مثل خردل، فلفل، گشنیز، زردچوبه، گندم یا جو برشته و... تهیه می‌شود.

برای آماده کردن این سس، ماهی‌های ساردین ریز را برای مدت چند هفته در زیر نور خورشید کاملاً خشک می‌کنند و سپس آن را می‌کوبند تا به صورت پودر درآید. ماهی‌ها پس از کوبیدن و ترکیب با سایر مواد اولیه، به مایه‌ای تیره‌رنگ با بوی خاص تبدیل می‌شود که معمولاً آن را برای سرو بر روی نان‌های محلی می‌مالند.

بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در قشم

بهترین-روش-برای-اجاره-اقامتگاه-در-قشم.gif قشم به عنوان یک منطقه آزاد تجاری جذاب با امکانات تفریحی و جاذبه‌های دیدنی متعدد، مقصد محبوبی برای سفر است. همین موضوع باعث رونق اجاره اقامتگاه‌ و ساخت انواع هتل‌ها و اماکن اقامتی در این شهر شده است.

شما به عنوان مسافر قشم می‌توانید از میان گزینه‌های مختلفی مثل هتل‌های شیک، آپارتمان‌ها، ویلاهای ساحلی، سوئیت ها و... بهترین مورد را برای اقامت انتخاب و اجاره کنید.

در حال حاضر، اقامتگاه‌های بوم گردی قشم بسیار پرطرفدار هستند و بسیاری از مسافران ترجیح می‌دهند در این خانه‌های سنتی با حال و هوای محلی اقامت کنند. البته فرقی نمی‌کند انتخاب شما برای اقامت در این جزیره چیست؛ در هر صورت لازم است پیش از سفر به فکر رزرو و اجاره اقامتگاه در قشم باشید.

این جزیره در تعطیلات نیمه دوم سال و اوایل بهار مملو از مسافر است و این موضوع ممکن است پیدا کردن اقامت مناسب را برای شما و همسفرانتان دشوار کند.

البته شرط انتخاب یک اقامتگاه عالی در قشم، دسترسی به اطلاعات کافی در مورد آن‌هاست. اگر می‌خواهید پیش از رزرو اقامتگاه با ویژگی‌ها، خدمات و شرایط هر یک آشنا شوید، حتماً سری به سایت جاباما بزنید.

این پلتفرم تخصصی اجاره اقامتگاه به شما اجازه می‌دهد تا بتوانید پیش از رزرو، وضعیت اقامتگاه مورد نظرتان را به خوبی بررسی کنید و پس از مشاهده تصاویر و ارزیابی نتایج، بهترین تصمیم را بگیرید.

خوشبختانه جاباما امکان فیلتر کردن امکانات دلخواه شما برای دسترسی سریع‌تر به اقامتگاه مطلوب، فرصت بررسی نظرات سایر مهمانان اقامتگاه و امکان کنسل کردن رزرو را به صورت آنلاین اختیارتان قرار می‌دهد.

شما با استفاده از این خدمات می‌توانید بهترین تصمیم‌ را در مورد اجاره اقامتگاه بگیرید و یک سفر شیرین و خاطره‌انگیز به قشم را تجربه کنید.

سوالات متداول درباره معرفی غذاهای سنتی و محلی قشم

معروف‌ترین غذاهای سنتی و محلی قشم کدام‌اند؟

قلیه ماهی و میگو، هواری، پودینی کوسه، مهیاوه، خوراک عنکاس، برنج دیشو، زیبون و موفلک تنها بخشی از معروف‌ترین غذاهای سنتی قشم هستند. شما می‌توانید این غذاهای لذیذ را در رستوران‌های سنتی قشم امتحان کنید و از چشیدن طعم جذاب آن‌ها لذت ببرید.

بهترین روش اجاره اقامتگاه در قشم چیست؟